Signalen van dementie
Dementie is vaak lastig te herkennen. Meestal begint het met vergeetachtigheid of veranderend gedrag. We noemen dit ook wel het ‘niet-pluis gevoel’.
Bekende signalen die op dementie kunnen wijzen zijn:
- Geheugenproblemen en verwarring, zoals het vergeten van sleutels of steeds hetzelfde verhaal vertellen.
- Moeite met dagelijkse dingen. Denk aan douchen, aankleden of boodschappen doen.
- Geen hulp willen en niet willen toegeven dat er iets mis is.
- Veranderingen in gedrag en karakter.
Twijfelt u of u dementie hebt?
Het is belangrijk om de signalen van dementie serieus te nemen. Twijfelt u of u dementie hebt? Of denkt u dat iemand in uw omgeving dementie heeft? Neem dan contact op met de huisarts en bespreek uw zorgen. De huisarts onderzoekt of er sprake is van dementie en welke zorg en hulp nodig zijn.
Als u de diagnose dementie krijgt, meldt de specialist of huisarts u aan voor begeleiding door een zorgtrajectbegeleider. Dit hoeft u dus niet zelf te doen.
Dementie op jonge leeftijd
Dementie komt niet alleen voor op latere leeftijd. Ook op jonge(re) leeftijd kan iemand dementie krijgen. Vaak zorgt dit voor andere (zorg)vragen en uitdagingen, omdat iemand bijvoorbeeld nog werkt en een (jong) gezin en veel sociale contacten heeft.
Dementie en een migratieachtergrond
Eén op de tien mensen met dementie heeft een migratieachtergrond. Vaak gaat het om mensen die de Nederlandse taal niet (goed) spreken. Ook zijn er soms grote cultuurverschillen. Dit kan het leven met dementie extra lastig maken.