Zorg voor een naaste
Zorgen voor een naaste, heet mantelzorg. Vaak is de mantelzorger iemand uit de familie, zoals een partner, kind of kleinkind. Maar ook een vriend of buurman kan mantelzorger zijn. De mantelzorger helpt met taken die de persoon met dementie niet meer zelf kan doen. Denk aan dagelijkse activiteiten zoals de hond uitlaten. boodschappen doen of de administratie regelen. Ook helpt de mantelzorger met medicijnen, wassen en aankleden, zolang dat kan.
Vraag op tijd om hulp
Mantelzorg kan zwaar zijn. Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren en niet overbelast te raken. Vraag op tijd om hulp. De zorgtrajectbegeleider is er ook voor mantelzorgers. Daarnaast zijn er veel lokale groepen die mantelzorgers helpen, zoals lotgenotencontact en het Alzheimer Café.
Zorg goed voor uzelf
- Geef eerlijk aan wat mensen wel en niet van u kunnen verwachten.
- Gun uzelf de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Accepteer dat niet alles in één keer goed gaat.
- Praat met anderen over wat u moeilijk vindt.
- Het is niet erg om om hulp te vragen!
- Luister naar uw lichaam.
- Plan regelmatig een moment voor uzelf om op te laden.
De mantelzorger helpt met taken die de persoon met dementie niet meer zelf kan doen
Ondersteuning
Er zijn verschillende organisaties die mantelzorgers ondersteunen.
- Mantelzorg verlicht Eindhoven
- Mantelzorg verlicht Valkenswaard
- Swove, voor senioren en mantelzorgers (Veldhoven)
App (be)grip op dementie
(be)grip op dementie ondersteunt mantelzorgers met persoonlijke informatie en praktische adviezen. De app helpt je om je naaste beter te begrijpen en geeft je de tools die jij op dat moment nodig hebt.
Dementiebril
Wat gaat er om in het hoofd van iemand met dementie? Met de dementiebril oftewel VR-bril krijgt u een kijkje in de belevingswereld van een persoon met dementie. Het Netwerk Dementie Eindhoven e.o. heeft verschillende dementiebrillen. De zorgtrajectbegeleider kan u begeleiden met de VR- ervaring. Vraag er gerust naar.