Dementie en een andere cultuur
Op dit moment heeft 10 procent van de mensen met dementie een migratieachtergrond. Het aantal mensen met dementie en een migratieachtergrond groeit twee keer zo snel als bij Nederlandse mensen. Mensen uit niet-westerse landen hebben zelfs drie tot vier keer meer kans om dementie te krijgen.
Aandacht voor dementie
Dementie is bij veel mensen met een migratieachtergrond nog niet goed bekend. In sommige culturen is het moeilijk om over dementie te praten. Daardoor kan het lastig zijn om dementie te herkennen of erover te spreken, vooral als iemand niet goed Nederlands spreekt. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor dementie bij mensen met een migratieachtergrond.
In sommige culturen is het moeilijk om over dementie te praten
Heb ik dementie?
Twijfelt u of iemand in uw omgeving, zoals een vader of moeder, dementie heeft? Op de pagina Dementie herkennen vindt u meer informatie over dementie en de veelvoorkomende signalen. Vindt u het moeilijk om over dementie te praten? De huisarts heeft beroepsgeheim. Dit betekent dat alles wat u bespreekt vertrouwelijk is en niet met anderen gedeeld wordt.
Zorg die bij uw cultuur past
Als u dementie hebt, staat u er niet alleen voor. De zorgtrajectbegeleider is een specialist die u en uw familie helpt om met dementie om te gaan. Hierbij wordt rekening gehouden met uw gewoonten en cultuur, zoals steun van familie of een dagbesteding die bij uw cultuur past. In Eindhoven heeft het steunpunt Mantelzorg Verlicht een consulent die de Turkse cultuur en taal goed kent.
Meer informatie