Vroegtijdige diagnose
Het streven is om cliënten zo vroeg mogelijk van diagnose te voorzien, zodat er snel passende zorg en ondersteuning geboden kunnen worden. Wanneer er sprake is van (een vermoeden van) dementie, stelt de (huis)arts vaak zelf een diagnose. Daarnaast kan dementie ook door de specialist worden vastgesteld.
MCI
Mild Cognitive Impairment (MCI) – of in het Nederlands: ‘Milde Cognitieve Stoornis’ – is een aandoening waarbij mensen geheugenproblemen ervaren. Hoewel de klachten van MCI op een milde vorm van dementie lijken, is het geen dementie. Mensen met MCI functioneren nagenoeg normaal in het dagelijks leven, maar kunnen wel tegen problemen aanlopen.
Mensen met MCI hebben ook recht op een zorgtrajectbegeleider van het Netwerk Dementie Eindhoven e.o.
Aanvullende expertise
Soms is er behoefte aan aanvullende expertise. In de Regionale Transmurale Afspraak (RTA) Zuidoost-Brabant vindt u meer informatie over de afstemming van het beleid rondom diagnostiek, behandeling en begeleiding van dementie in de 1e, 2e en 3e lijn. De RTA helpt bij het stellen van de diagnose of het doorverwijzen naar de juiste partner in het netwerk.
Ondersteuning door de zorgtrajectbegeleiding
Na de diagnose worden cliënten door de (huis)arts, geriater of specialist ouderengeneeskunde aangemeld voor zorgtrajectbegeleider.